Obsesif Kompulsif Hayatınızı Cehenneme Çevirmesin
Halk arasında 'takıntı' dediğimiz hastalık, tedavi süreci uygulanmaz ve onunla yaşanmaya başlanırsa hasta için ızdıraplı bir dönem başlıyor demektir. Obsefif Kompulsifin hayatınızı cehenneme çevirmesine izin vermeyin.
09-08-2012 18:00
Doç. Dr. Erhan Kurt Kurt hastalığın farklı terimleri olduğunu Türkçe tıpta "salantı zorlantı bozukluğu", halk arasında ise "takıntı hastalığı", "titizlik hastalığı" ya da "evham hastalığı" şeklinde telaffuz edildiğini hatırlattı.
Farkına az varılan ve tedavi için genelde başvuruda bulunulmayan gizli hastalık olduğuna dikkat çeken Kurt, "Hafif hastalıklarda doktora başvurunulmuyor. Hastalık gizleniyor. Hastalık toplumumuzda onaylanmaktadır. Özellikle temizlik hastaları bütün gün temizlikle uğraşıyor ve hayatı kendine zehrediyor. Ve hastalar bundan haber olmuyor" dedi. Hastların bu durumdan haberdar olmadığına dikakt çeken Kurt, "Genelde hastalar bundan kaçma/kaçınma olarak saklanıyorlar" dedi.
Üç tedavi yöntemi
Hastalıüın ilaçla veya terapi ile tedavi edilebildiğinin altını çizen Kurt, "Terapide üç unsur üzerinde durulmaktadır. Bilişsel terapi ile düşünce sistematiği ve bilgi işleme sürecine müdahale edilmekte (obsesyonlar), davranışçı terapi ile hastanın aşırı biçimde yaptığı davranışlar (kompulsiyonlar) azaltılmakta ve kaçma/kaçınma davranışı önlenerek hastanın kısıtladığı fonksiyonlar artırılmaya çalışılmaktadır. Bu işlemler hastanın bizzat katılımı ile yapılmaktadır" dedi.