Kadavra Bağışı Dinen Caiz mi?
Türkiye'de organ bağışı ya da kadavra bağışı oranı gelişmiş ülkelere oranla çok düşük. Uzmanlar bunun en temel nedeninin, bağışın dinen caiz olmadığı yönünde yaygın ve yanlış görüşün olmasını gösteriyor.
11-11-2012 21:52
Organ nakli ülkemizde son dönemlerde büyük bir gelişme gösterse de hala bağışçı sayısı açısından gelişmiş ülkelere oranlara çok gerilerdeyiz.
Örneğin İspanya'da 1 milyon kişi başına 34 organ bağışı düşerken ülkemizde ise 1 milyon kişi başına sadece 4 organ bağışı düşüyor.
Kadavra bağışında durumun daha vahim olduğunu belirten uzmanlar, kadavra bağışı yapılmamasının en büyük nedeninin insanların dinen caiz olmadığı görüşünde bulunmasından kaynaklandığını belirtiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı organ ve kadavra bağışının dinen sakıncası olmadığı yönünde görüş bildirmesine rağmen halktaki yanlış inancın bağışların yolunu kestiğini gösteriyor.
Türkiye'de 64 tıp fakültesinden sadece 20'sinde kadavra bulunduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kağan, bu durumun öğrencilerin eğitimi açısından son derece sıkıntılı bir durum olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı'nın kadavra ithalatını da yasaklaması nedeniyle 44 üniversitede kadavra üzerinde çalışma yapamayan öğrenciler, eğitimlerini tam olarak alamadan mezun oluyorlar.
50 öğrenciye bir kadavranın düştüğü tıp fakültelerinin "şanslı" olarak nitelendirilebileceğini belirten Kağan, İngiltere'de öğrenci başına bir kadavranın düştüğü düşünüldüğünde durumun vahim olduğu görülmektedir diyor.
5 Eylül 2012 tarihli HaberTürk gazetesine açıklama yapan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı'da vücudun bir bölümünün ya da tamamının bilimsel çalışmalar için bağışlanmasının dinen caiz olduğunu açıkladı.
Halkımızdaki önemli bir yanlış düşüncenin de bağışlanan kadavraların gömülmediğinin düşünülmesi olduğunu belirten uzmanlar bunun yanlış olduğuna net şekilde cevap veriyor. Kadavraların yaklaşık 3 ila 5 yıllık kullanım süresinde vücudun bir bütün olarak kaldığını, bilimsel çalışmaların sonunda yapılan dikim işlemleri ile bedenin ameliyat izi haricinde önceki haline döndürüldüğüne ve bu şekliyle dini kurallara göre ailenin ilgisi ve bilgisi ile defin edildiğini açıkladı.
"Kadavra Bağışı Dinen Caiz mi?" haberi için yapılan 1 yorum...
keşke herkes duyarlı olsa...